Siirry pääsisältöön

Viiriäiset

Esimerkiksi täältä löydät muiden lintulajien kuin kanojen rotuesittelyitä;
http://munanetti.net/viewforum.php?f=31

Ja täältä löydät hyvän lyhyen johdannon viiriäisten kasvatukseen liittyen;
http://siltajoensirkus.blogspot.com/2017/04/viiriaisten-kasvatus-lyhyt-johdanto_2.html?m=1

Tässä muutamia huomioita joita itse lisäilen edellisen linkin tietojen jatkoksi omasta kokemuksestani;

  • Viiriäiset niin kuin kanatkin ja muut munatuotantoon jalostetut lajit tarvitsevat proteiinia, erityisesti viiriäiset ja kanat pitävät naudan jauhelihasta raakana, muistuttaa varmaan matoja. Jauhelihaa voit aina silloin tällöin tarjoilla heille. Myös hienonnetut kinkkusuikaleet ovat herkkua. Ja varsinkin elävät jauhomadot. Meillä viiriäiset syövät kuorittua kauraa+munitusrehua pääasiallisesti, lisäksi sitten kasviksia ja lihaa silloin tällöin. Ja joskus harvakseltaan pala vaaleaa leipää, sitäkin rakastavat. Älä kuitenkaan syötä liikaa herkkuja, etteivät pääse liikaa lihomaan mikä voi vähentää munintaa ja aiheuttaa sairauksia. Meidän viiriäisille piimä ei ole kelvannut edes ruokaan sekoitettuna.
  • Viiriäiset rakastaa turvetta. Turvekylpy on ehdottomasti meillä suositumpi kuin hiekkakylpy.
  • Viiriäiset rakastavat myös kaikenlaista kasvillisuutta tarhassaan/asuintilassaan. Jos talvella laitat ns. huonekasveja viiriäisten iloksi, niin tarkista ettei ole myrkyllinen. Kesällä tarhaan voi istutella saniaisia, pieniä havupensaita ja ruohotuppaita yms. Voi olla että joudut hetken päästä istuttamaan uusia kun edelliset kasvit on nypitty ja tallottu innoissaan kuoliaaksi. Kukkaruukut on meillä olleet kesällä viiriäisten suosiossa, tykkäävät munia niihin ja nukkua niissä. Kaikenlaisia mökkejä ja muita piiloja kannattaa ollakin, että pääsevät tuulensuojaan ja piiloon mahdollisilta saalistajilta. Tarha kannattaa olla myös riittävän iso ja esteetön juurikin saalistajien takia, säikähtänyt viiriäinen satuttaa helposti siipensä, jalkansa ja niskansa ahtaissa tiloissa pyrähdettyään lentoon ja tulos voi olla kohtalokas.
  • Viiriäisilläkin on eri luonteita. Osa itse kasvatetuista viiriäisistä voi olla hyvinkin säikkyjä vaikka niitä olisi käsitelty ja palkittu herkuilla pikku tipusta saakka, osa voi tulla kengän viereen nokkimaan että missä ne herkut viipyy. Osa viiriäisistä saattaa seisoa rauhallisesti kädellä, mutta suurin osa pyristelee pois. Osa muistaa että sai kädestä jauhelihaa tai muuta herkkua ja tulee automaattisesti nokkimaan sormia ruoan toivossa. Osa on kiusanhenkiä jotka nokkivat ja jahtaavat muita, osa välttää konflikteja. Yksilöillä on siis paljon eri luonteita niin kuin ihmisilläkin.
  • Harvat viiriäiset hautovat itse, niitä on jalostettu niin paljon että haudontavietti on alkanut hävitä sen vuoksi. Näiden harvojen hautovien viiriäisten suositellaankin annettavan hautoa tipuja jotta mahdollinen haudontavietti periytyisi jälkikasvullekin.
  • Osa pitää viiriäisiä omassa kodissaankin, mutta itse en suosittele, niiden jätökset kumminkin haisevat aika lailla, niistä lähtee pölyä ja kukot on hyvinkin kovaäänisiä.
  • Samassa parvessa voi olla useampi kukko, jos kanoja on riittävästi per kukko. Kukot tulevat yleensä paremmin toimeen jos ovat syntyneet ja kasvaneet yhdessä. Kukkoa kohti tulisi olla 3-4 kanaa, tällöin yksittäistä kanaa ei rakasteta puhki ja toisen kukon kanssa ollessa ei tarvitse kinastella kanoista. Jos sinulla on useampi kukko niin on hyvä olla varamajoitus, jos kukot alkavatkin verisesti kinastelemaan saa kukot laitettua eri asumuksiin ja jaettua kanat heille puoliksi. Varsinkin talvella voi tulla kinasteluja kun tilaa ja virikkeitä on yleensä vähemmän kuin kesällä.

Konehaudonta -osiosta löydät tarkemmat yleisohjeet haudontaan, tässä on viiriäisten haudonta-aika ja suositeltavat kosteusarvot.

Viiriäisten munien haudonta:


Haudonta-aika;
n. 17-18vrk. Voi mennä parilla päivällä ylikin tai kuoriutua hiukan aiemmin.

Kosteus;
30-40% koko haudonnan ajan. 40% on ihan ehdoton maksimi, jos kosteus yli sen, alkavat tiput hukkua muniinsa ja/tai saada kehityshäiriöitä.
Kosteutta EI nosteta haudonnan viimeisenä kolmena päivänä, kuten normaalisti kananmunien ja ankan munien haudonnassa tehdään.
Jos sinulla on kone mistä ei pysty säätämään kosteusarvoja vaan siinä on vain kaksi vesilokeroa, niin pidä vain yksi lokero täytettynä vedellä koko haudonnan ajan, älä laita toiseen lokeroon vettä missään haudonnan vaiheessa! Älä availe kantta jatkuvasti, äläkä liian pitkiä aikoja, muuten kone kuivuu ja tipuille tulee ongelmia.
Jotkut myös kuivahautovat viiriäiset, eli eivät laita vettä koneeseen missään haudonnan vaiheessa.