Ennen kuin alat harkitsemaan hautomista, lue nämä ohjeet ja etsi tietoa kyseisestä lintulajista jota aiot hautoa, sen hoidosta, ruokinnasta, käyttäytymisestä yms. Kyseessä on kumminkin eläviä olentoja joista sinun täytyy kantaa vastuu. Varsinkin jos haudot lasten kanssa, on hyvä opiskella kaikki asiat ennen haudontaa ja opettaa myös lapsille, näin hekin oppivat vastuuta ja yhteisestä haudonnasta tulee onnistunut kokemus.
Liian paljon kuulee ja lukee tapauksista kun on ostettu läjä munia ja laitettu hautomakoneeseen, etsitty netistä ohjeita ja valittu vääränlainen. Sitten alettu ihmettelemään kun tipuja ei kuoriudukkaan tai jos tipuja onkin kuoriutunut niin sitten vasta aletaan ihmettelemään mitä ruokaa ja millaiset tilat niille pitäisi järjestää ja tarvitsevatko jotain lämpöä yms. Asioiden opiskeluun kun ei mene kuin hetki ja haudonnan ajan voit etsiä vielä lisää tietoa, nykyaikana tiedon etsiminen/kysyminen kokeneemmilta on helppoa.
Tässä yleistä tietoa konehaudonnasta, munien keräämisestä, säilyttämisestä ja itävyyden säilyvyydestä sekä tipujen hoidosta. Tarkemmat lajikohtaiset kosteusarvot yms. tiedot löydät kunkin lajin kohdalta.
Munien kerääminen ja säilytys;
Siitosmunia säilytetään terävä pää alaspäin (munan sisällä oleva ilmatasku jää tällöin ylöspäin) +5 - +15 asteessa, säilytystilassa tulisi olla myös kosteutta. Voit säilyttää esimerkiksi jääviileäkaapissa munakennoissa. Tarkista elohopeamittarilla jääviileäkaappisi lämpötila. Huomioi myös lintujen munintapaikan lämpötila, jos se on alle +5 niin munista ei välttämättä kehity mitään, koska alkiolevy on päässyt jäätymään.
Munia tulee käännellä 2xvrk:ssa, laita pitkä palikka tai vastaava kennon toisen päädyn alle ja siirrä palikkaa kennon toisesta päädystä vastakkaisen päädyn alle pari kertaa päivässä. Tässä linkissä kuva osviittana; siitosmunien kääntely varastoinnissa.
Munien itävyys laskee ajan kanssa. Kanan ja ankan munissa itävyys alkaa laskea 14vrk päästä, viiriäisten munissa 7vrkn päästä.
HUOM! Anna munien lämmetä huoneen lämmössä vähintään muutama tunti ennen kuin laitat ne hautomakoneeseen, oli ne sitten omasta jääviileäkaapista otettu tai tulleet postin kautta sinulle. Munien lämmön täytyy päästä tasaantumaan hiljalleen, saavat muuten lämpöshokin ja on suuri riski keskenmenoille. Postin kautta tulleiden munien täytyy muutenkin levätä, koska lajittelukoneet ja postikuskit ovat munia heilutelleet. Hautomakonekin kannattaa käynnistää ja laittaa vedet koneeseen muutama tunti ennen munien koneeseen laittoa, jotta koneen lämpötila ja varsinkin kosteus pääsee tasaantumaan.
Liian paljon kuulee ja lukee tapauksista kun on ostettu läjä munia ja laitettu hautomakoneeseen, etsitty netistä ohjeita ja valittu vääränlainen. Sitten alettu ihmettelemään kun tipuja ei kuoriudukkaan tai jos tipuja onkin kuoriutunut niin sitten vasta aletaan ihmettelemään mitä ruokaa ja millaiset tilat niille pitäisi järjestää ja tarvitsevatko jotain lämpöä yms. Asioiden opiskeluun kun ei mene kuin hetki ja haudonnan ajan voit etsiä vielä lisää tietoa, nykyaikana tiedon etsiminen/kysyminen kokeneemmilta on helppoa.
Tässä yleistä tietoa konehaudonnasta, munien keräämisestä, säilyttämisestä ja itävyyden säilyvyydestä sekä tipujen hoidosta. Tarkemmat lajikohtaiset kosteusarvot yms. tiedot löydät kunkin lajin kohdalta.
Munien kerääminen ja säilytys;
Siitosmunia säilytetään terävä pää alaspäin (munan sisällä oleva ilmatasku jää tällöin ylöspäin) +5 - +15 asteessa, säilytystilassa tulisi olla myös kosteutta. Voit säilyttää esimerkiksi jääviileäkaapissa munakennoissa. Tarkista elohopeamittarilla jääviileäkaappisi lämpötila. Huomioi myös lintujen munintapaikan lämpötila, jos se on alle +5 niin munista ei välttämättä kehity mitään, koska alkiolevy on päässyt jäätymään.
Munia tulee käännellä 2xvrk:ssa, laita pitkä palikka tai vastaava kennon toisen päädyn alle ja siirrä palikkaa kennon toisesta päädystä vastakkaisen päädyn alle pari kertaa päivässä. Tässä linkissä kuva osviittana; siitosmunien kääntely varastoinnissa.
Munien itävyys laskee ajan kanssa. Kanan ja ankan munissa itävyys alkaa laskea 14vrk päästä, viiriäisten munissa 7vrkn päästä.
HUOM! Anna munien lämmetä huoneen lämmössä vähintään muutama tunti ennen kuin laitat ne hautomakoneeseen, oli ne sitten omasta jääviileäkaapista otettu tai tulleet postin kautta sinulle. Munien lämmön täytyy päästä tasaantumaan hiljalleen, saavat muuten lämpöshokin ja on suuri riski keskenmenoille. Postin kautta tulleiden munien täytyy muutenkin levätä, koska lajittelukoneet ja postikuskit ovat munia heilutelleet. Hautomakonekin kannattaa käynnistää ja laittaa vedet koneeseen muutama tunti ennen munien koneeseen laittoa, jotta koneen lämpötila ja varsinkin kosteus pääsee tasaantumaan.
Munien asettelu;
Jos koneeseesi munat asetetaan pystyyn, ne laitetaan aina terävä kärki alas, koska pyöreämmässä päässä on ilmatasku jota tipu tarvitsee hengittämiseen. Jos munat on koneessa väärinpäin, voi tulla keskenmenoja ja tipu ei pääse kuoriutumaan koska kasvaa munassa väärinpäin. Jos munat asetetaan kyljelleen, nousee pyöreämpi pää automaattisesti ylemmäs kuin terävä kärki. Tarkista koneesi ohjeista munien oikea oppinen asettelu, esim. Brinsean koneessa viiriäisten ynnä muiden pienet munat asetetaan kyljelleen eri päin kuin muut isommat munat. Käännöt -kohdassa linkkien kuvat antavat osviittaa asetteluun.
Lämpö;
37,6-37,7 astetta on hyvä haudonta lämpötila. Liika lämpö on huomattavasti vaarallisempaa tipuille kuin hiukan alhainen lämpö, tiput alkavat kuolemaan 38,5-39 asteessa. Jos lämpö pääsee laskemaan korkeintaan muutamaksi tunniksi, tiput vain kehittyvät hitaammin jolloin kuoriutuvat hieman myöhemmin. Jos lämpö menee 35 asteeseen tai alle pitemmäksi aikaa alkavat tiput kuolemaan.
Kuoriutumisvaiheessa lämpöä lasketaan hiukan, tästä ohje kuoriutuminen-osiossa. Joillain lintulajeilla/-roduilla suositeltu lämpö voi olla hiukan korkeampi tai matalampi, edellä oleva ohje on aika yleinen useimmille linnuille.
Lämpö;
37,6-37,7 astetta on hyvä haudonta lämpötila. Liika lämpö on huomattavasti vaarallisempaa tipuille kuin hiukan alhainen lämpö, tiput alkavat kuolemaan 38,5-39 asteessa. Jos lämpö pääsee laskemaan korkeintaan muutamaksi tunniksi, tiput vain kehittyvät hitaammin jolloin kuoriutuvat hieman myöhemmin. Jos lämpö menee 35 asteeseen tai alle pitemmäksi aikaa alkavat tiput kuolemaan.
Kuoriutumisvaiheessa lämpöä lasketaan hiukan, tästä ohje kuoriutuminen-osiossa. Joillain lintulajeilla/-roduilla suositeltu lämpö voi olla hiukan korkeampi tai matalampi, edellä oleva ohje on aika yleinen useimmille linnuille.
Käännöt;
Munia tulee kääntää väh. 3xvrk, kuitenkin aina pariton määrä jotta munat olisivat yön eri asennossa kuin edellisen yön. Jos sinulla on hautomakone missä on automaattinen kääntö, niin tästä ei tarvitse huolehtia (muuta kuin tarvittaessa sammuttaa kääntö jos kone ei tee sitäkin automaattisesti). Jos kuitenkin sinulla on kone missä käännöt tehdään käsin niin kääntele väh. tuo määrä. Munia käännetään käsin siten että kärki/kylki osoittaa kääntökerralla vastakkaiseen suuntaan kuin viime kerralla (riippuu tulevatko munat koneeseesi kyljelleen vai pystyyn). Kannattaa merkata kyljet niin tulee käännettyä riittävästi. Kääntöjen idea on vahvistaa kehittyvää tipua. Kanakin kääntelee muniaan useita kymmeniä kertoja päivässä. Näissä linkeissä kuvia osviittana; käsin kääntely , munien asettelu koneeseen pystyyn.
Käännöt LOPETETAAN 3 vrk ennen laskettua kuoriutumisaikaa! Tiput pääsevät siten asettautumaan hyvään kuoriutumisasentoon.
Jos sinulla on kone missä on irroitettava kääntölevy, otetaan se levy pois 3vrk ennen kuoriutumista ja munat siirretään koneen kuoriutumisalustalle. Jos kuoriutumisalusta on liukas, laita sille talouspaperia ettei tipujen jalat väänny liukastellessa alusella. Tässä linkissä osviittaa kuoriutumisalustasta; kuoriutumisalusta.
Kuoriutuminen;
Koko kuoriutumisurakka voi kestää 1-1,5vrk ensimmäisestä happireijän nokkaisusta kuoreen. KÄRSIVÄLLISYYTTÄ! Jotkut hätäiset tiput voivat kuoriutua muutamassa tunnissakin. En suosittele avustamista kuoriutumisessa, varsinkaan aloittelijoille. Tiput jotka eivät jostain syystä kuoriudu munistaan, ovat liian heikkoja, eivätkä luultavasti selviäisi vaikka ne autettaisiin ulos kuoristaan. Luontoäidin valinnasta vahvimmat pääsevät ulos kuoristaan. Kuoriutumisessa avustaessa saatat puhkaista verisuonia ja tipu voi vuotaa kuiviin ja kuolla. Tipu voi myös avustettuna kuivua kiinni munan kalvoon eikä pysty kuoriutumaan enää itse. Anna siis kuoriutua itse, jos lämmöt ja kosteudet ovat haudonnan ajan olleet oikein, pääsevät tiput itse kuoristaan.
Kun ensimmäinen on tehnyt happireijän, pudota koneen lämpö 37,2 asteeseen, näin tiput eivät uuvu kuoriinsa liiassa kuumuudessa. Kun tipuja on tullut ulos kuoristaan tai juuri tulossa ulos, niin voit pudottaa lämmön 37,0 asteeseen.
Kun tiput tulevat ulos kuoristaan, anna niiden kuivua ja pörhistyä rauhassa hautomakoneessa. Tyhjiä munankuoria voit pikaisesti ottaa pois hautomakoneesta jottei kosteus pääse liikaa nousemaan, jos kanteen tulee vesipisaroita on kosteus liian korkea.
Kun tiput ovat hiukan tai kokonaan kuivuneet voit siirtää ne lämpölampun alle heille varattuun häkkiin (esim. muovipohjainen kaninhäkki, jos muunlainen häkki niin alareuna täytyy olla tukittu etteivät tule pinnojen/häkin silmien läpi tai jää niihin jumiin). Tarvittaessa voit hiukan kuivata lisää varovasti talouspaperin kanssa tuputellen. Häkki täytyy olla vedottomassa paikassa, pienet tiput kuolevat herkästi vetoisassa tilassa.
Läpivalaisu;
Munat kannattaa läpivalaista tehokkaalla pienellä lampulla ensimmäisen kerran 5-7vrk:n kohdalla, tällöin munassa tulisi näkyä pieni "hämähäkki", eli pienen pieni sikiön alku josta lähtee muutamia verisuonia. Lampun täytyy olla tehokas, perus halvoilla taskulampuilla ei ainakaan näe tummista/laikukkaista kuorista riittävästi läpi. Voit myös ostaa hommaan tarkoitetun läpivalaisulampun. Jos näet munasta kunnolla läpi mutta siinä ei näy tällaista "hämähäkkiä" on se mennyt kesken tai on hedelmöittämätön.
Seuraavan kerran läpivalaistaan 10-14vrk välillä, jos joku munista ei ole samassa kehitysvaiheessa kun muut, on se mennyt kesken.
Vielä viimeisen kerran voit läpivalaista ennen kuin munien kääntely lopetetaan. Viimeisten kolmen haudontapäivän aikana ei pidä munia turhaan häiritä, jotta vältytään keskenmenon riskiltä.
Netistä löydät kuvia ja videoita hakusanalla candling egg tai candling chicken egg, niistä näet miltä munan kuuluisi missäkin haudonnan vaiheessa näyttää. Nuilla hakusanoilla löydät myös kuvia mitkä kertovat miltä keskenmenneet munat näyttävät. Tässä muutamia esimerkkejä linkkeinä;
Läpivalaisu keskenmenneet munat
Haudonta-ajat vuorokausina;
Haudonta-ajat vuorokausina;
- viiriäinen 16-19
- kana 19-21
- fasaani 22-28
- peltopyy 24
- helmikana 26-28
- ankka 28
- kalkkuna 28
- riikinkukko 27-29
- hanhi 28-35
- myskiankka 33-37
Heittoa voi olla parillakin päivällä suuntaan tai toiseen.
Tipujen hoito;
Laita lämpölampun alle elohopeamittari, pidä lämpö 33-34 asteessa häkin pohjalla ekat 4 päivää, sen jälkeen voit pudottaa 32 asteeseen. Joka viikko lämpöä pudotetaan kaksi astetta. Jos tiput kerääntyvät täriseväksi kasaksi lämpölampun alle, on niillä kylmä. Jos tiput levittäytyvät joka puolelle ja makaavat kuin lätyt levinneenä siivet hiukan auki, on niillä kuuma. Varsinkin jos läähättävät, niillä on kuuma.
Vettä tarjoillaan tipuille aluksi limsapullon/maustepurkin korkista tai vastaavanlaisesta pienestä astiasta, laita korkkiin pieniä kiviä, etteivät tiput huku korkkiin/kastele itseään litimäräksi. Ankanpoikasille veden voi aluksi tarjota matalasta kupista jossa kiviä. Myöhemmin kun ovat riittävän isoja voi vettä tarjota jo juoma-automaatista.
Ruokana ekoina päivinä voi antaa keitettyä muussattua kananmunaa, sen jälkeen hienonnettua tipurehua (hankkija: paras poikanen). Ei pidä huolestua jos tiput ei syö ekoina kolmena päivänään, ennen kuoriutumista ruskuaispussi on vetäytynyt niiden mahaan ja saavat siitä energiaa ja ravintoa kolmeksi ensimmäiseksi päiväksi. Itse olen huomannut että kanatiput/ankanpoikaset eivät välitä ollenkaan keitetystä kananmunasta vaan syövät mieluummin tipurehua, kun taas viiriäistiput rakastavat keitettyä kananmunaa. Itse olen laittanut heti kuoriuduttua tarjolle jauhettua tipurehua sekä keitettyä kananmunaa, ja tiput ovatkin yleensä muutaman tunnin päästä jo aloittaneet syömään.
Ko. rehun ohjeiden mukaan Punaheltta Paras Poikanen on lämpökäsitelty täysrehu 0-6 viikon ikäisille kanan- ja ankanpoikasille. Sopii myös 0-5 viikon ikäisille hanhen-ja sorsanpoikasille sekä 3-6 viikon ikäisille viiriäisenpoikasille. Itse olen antanut ja monet muutkin ovat antaneet tätä jauhettuna myös viiriäisille heti kuoriuduttua, rehun ohjeet on tehty raekoon mukaan. Raekoko kun on liian suuri 0-3vkon ikäisen viiriäistipun nokkaan ja mielestäni on liian suuri muillekkin tipuille ja poikasille, siksi annan jauhettuna muutaman viikon ajan kaikille tipulajeille. Ja ankanpoikasille laitan hiukan vettä joukkoon että siitä tulee puuroa/velliä, tykkäävät syödä paremmin sillä tavalla.
Hienoa hiekkaa/grittiä on koko ajan oltava tarjolla!! Se auttaa kivipiiraa jauhamaan ruoan linnun kuvussa. Ilman hiekkaa/grittiä voi tulla kuputukos, josta voi tulla kuputulehdus tai voi tulla jopa suolitukos. Kun tiput kasvavat isommaksi voi niille laittaa tarjolle jo pieniä kiviä.
Muutamia ongelmatilanteita konehaudonnassa;
- sähkökatko
- muutaman tunnin sähkökatko ei haittaa, peittele hautomakone peitolla sähkökatkon tullessa, näin lämpö ja kosteus pysyy pitempään koneen sisällä. Pitemmässä sähkökatkossa voi osa tipuista mennä kesken
- hautomakoneen kansi ja seinät ovat sisäpuolelta huurussa ja vesipisaroilla
- koneessa on aivan liikaa kosteutta ainakin kanoille ja viiriäisille (menevät kesken/hukkuvat muniinsa), ankat ja hanhet yms. vesilinnut haudotaan kosteammassa, niille ei tästä välttämättä ole haittaa.
- tiput ei kuoriudu
- koneessa on voinut olla liikaa kosteutta ja tiput ovat hukkuneet muniinsa
- koneessa on voinut olla liian kuiva ja tiput ovat kuivuneet kiinni kalvoihin eivätkä pysty liikkumaan
- ovat voineet mennä kesken, muista läpivalaista haudonnan aikana pari kolme kertaa!
- tipu nokki kuorta auki mutta lopetti
- tipu lepää nokkimisten välissä, voi pitää pitkiäkin taukoja, kuoriutuminen on raskasta puuhaa pikku tipulle, jos kuitenkin on kestänyt paljon pidempään kuin useampi tunti, voi olla että tipu on ollut heikko ja luovuttanut
- tipu kuoriutui vammaisena
- vammainen tipu ei yleensä itse pysty kuoriutumaan, tipujen kehityshäiriöt johtuvat yleensä liiallisesta kosteudesta haudonnan aikana, voi olla myös sukusiittoisuuden tulosta, vammainen tipu ei pysty elämään normaalia elämää ja sillä on luultavasti kipuja, tipu tulee päästää tuskistaan välittömästi
- tipu yrittää kuoriutua/kuoriutui ruskuaispussi ulkona
- haudonnan aikana on ollut liikaa kosteutta, sen vuoksi ruskuaispussi ei ole ehtinyt vetäytyä tipun mahaan ennen kuoriutumista, jos ruskuaispussi on vain hiukan ulkona, voi tipu selviytyä, mutta jos ruskuaispussi on kokonaan ulkona, ei tipu selviydy
- tipun jalat on spagaatissa eikä pysty seisomaan
- spraddle legs on englanniksi nimitys tälle, googlettamalla löytää hoito-ohjeita, voi johtua väärästä haudontakosteudesta tai tipu voi olla hiukan kavereitaan heikompi. Tipu yleensä toipuu tästä kun jalat sitoo niin etteivät pääse leviämään. Käytä apteekista saatavaa itseensä tarttuvaa sidosta, näin et vahingoita tipun ihoa/untuvapeitettä. Tässä linkki vielä hoito-ohjeeseen; https://the-chicken-chick.com/spraddle-leg-in-baby-chicks-what-is-it/
- tipun varpaat/jalat on kippuralla
- crooked/curled toes on englanniksi nimitys tälle. Tämä voi johtua vääristä kosteusasetuksista haudonnan aikana, voi aiheutua myös B2 vitamiiniin puutteesta, yleensä varpaat/jalat suoristuvat itsekseen, jos ovat kovin pahasti kippuralla, voit tehdä pienen lastan. Lisää myös juomaveteen vitamiinitippoja, missä on B-vitamiineja ja seleeniä. Jos tipun jalat ovat pahasti vääntyneenä väärään suuntaan, eikä suoristumista ole havaittavissa max. parissa viikossa on parempi lopettaa tipu, ettei jää kärsimään. Pahasti jalkavammainen tipu kun ei pysty normaalia linnun elämää viettämään. Tässä linkki vielä hoito-ohjeeseen; https://the-chicken-chick.com/spraddle-leg-in-baby-chicks-what-is-it/
- tipu menehtyy ensimmäisen viikon aikana
- viiriäiset ovat herkempiä lintuja kuin muut, viiriäisissä onkin yleistä että luontoäiti karsii heikot yksilöt vielä pois alle viikon ikäisinä (VARAUDU SIIS TÄHÄN), tipuilla on voinut olla elimistössä häiriöitä johtuen vääristä kosteusarvoista tai geeneistä. Suomessa eri viiriäiskantoja on suhteellisen vähän siksi suurin osa suomessa elävistä viiriäisistä on hiukan sisäsiittoisia, linnuilla pieni sisäsiittoisuus ei kumminkaan haittaa lisääntymisessä toisin kuin muilla eläimillä. Kuulema linnut voivat lisääntyä tätinsä/setänsä/serkkunsa kanssa, eivät kumminkaan vanhempiensa/lapsiensa kanssa.
- tipulla on voinut myös olla jokin sairaus tai on muuten ollut sisaruksiaan heikompi yksilö
- tipu haukkoo henkeään
- tämä on yleensä merkki siitä että tipu tulee pian menehtymään syystä tai toisesta. Voit kurkistaa varovasti suuhun onko siellä jotain jumissa mutta luultavasti tulee menehtymään ja tämä on ele kivusta/viimeisten henkäysten vetämisestä.